DIY PC-Interface Suunto Vyper -hez.

A Suunto Vyper egy nagyon jó búvár computer, csak a PC interface egy kissé drága hozzá. Némi elektronikai tudással a hátam mögött nekiáltam hát egy költség-hatékonyabb megoldást keresgélni a NET-en. Ennek az eredménye lett a DIY interface.

Ez a dokumentum egy leírás Suunto Vyper dekompressziós computer DIY interface elkészítéséhez. Ugyanez az kapcsolási rajz működik a Cobra-val is, bár egyenlőre (még) nem sikerült ezt élőben kipróbálni, de jónak kell lennie, legfeljebb a fizikai megvalósításon kell egy picit változtatni, hogy tökéletesen illeszkedjen a Cobra kialakításához.

Ha látni akarsz más házi-barkács interface-t, látogass el az Interface galériába ! Itt megnézheted a paneles változatot is.

FIGYELMEZTETÉS: Ha tönkreteszed a Vyper-edet ezzel az interface-szel, ne hibáztass engem !
Komolyan, nem tudom megmagyarázni, hogy bármi is miért sül el rosszul.

Történet

Lássunk néhány korábbi oldalt ami segített megvalósítani a DIY interface-t a Suunto Vyper-hez. Alighanem a legjobb (legalábbis itt Angliában) a sok kitűnő Suunto Eon/Alpha ésSolution információból Dave Cordes oldala.

További net-bányászatom során rátaláltam Roland Wasmer lapjára, ahol az újabb Stinger/Spyder modellekhez találtam leírást. Ezt a megoldást vette alapul ( kissé megváltoztatva) Vpyer interface-éhez a CERN-es Christian Erles. Némi plussz információval és megjegyzéssel az építéshez és teszteléshez megtűzdelve Christian megoldása fellelhető Reinhard Kapka SCUBA DIY odalán is ( ez egyébként jó forrás némi ötletes búvárlámpa és DIY újralélegző elektronikai megoldásokhoz !!!!)

A fenti weblapok mind értékes információt adott számomra, bátran próbáld ki azokat is. Felhasználtam ezeknek az úttörőknek a munkáját, és végül a lenti áramkört építettem az ott olvasott ötleteket felhasználva.

Az áramkör

Az áramkör alapjául Christian Erle ötlete szolgált, a módosításokhoz Roland Wasmer javítását és Reinhard Kapka megjegyzéseit használtam fel.


Ez eredetileg egy Toshiba CDT660 soros portjához épült, és azon tesztelve tökéletesen működik.

Hogyan működik (for those that care!)
(
A működést nem fordítottam le, mivel az angol tudásom nem 100% és nem akarok egy esetleges félrefordítást kockáztatni. Ha értesz hozzá, az áramköri rajz úgyis mindent elmond )

Power is derived from the logic signals on the serial port, which are rectified by D1 thru D6 to charge C1 and C2. Schottky diodes would be more efficient, but are more expensive and the IN4001s seem to work just fine! R1 thru R3 provide some protection for the serial port. This combination provides a power supply of +9v and –9v (nominal). Mine actually delivers about +7.4v and -7.7v but this is probably influenced by the internal resistance of the test meter as well.

Diodes D7-D9 provide a (low-cost) voltage reference of about -1.5 volts which provides a reference for the comparator U1a and is shifted up by U1b to provide a logical HIGH signal to the Vyper in response to a HIGH from the com port. Adjust R6 to get about -3.2v on pin 7 of U1. The SUUNTO runs on negative logic (-3v and 0v).

PNP transistor Q1 acts as an inverting level shifter for the TD line, supplying a LOW logic level of about 0.2v in response to a LOW from the com port. In the reverse direction U1a provides a -9v (LOW) signal and +9v (HIGH or -3v from the Vyper) for the com port.

Javítások

Roland Wasmer egy sokkal kifinomultabb feszültség ellenőrző módszert készített 3 dióda és Schottky dióda használatával egy még hatékonyabb áramellátás érdekében. A következő interface-emben ezt a módszer részesíteném előnyben, mivel kevésbé érzékeny a különféle soros port variációkra.

Tesztelés

Túl sok mindent nem lehet elrontani. Teszteld a táp ellátást, hogy van-e megbízható +/- feszültség, de ne várd, hogy pontosan +/-9V-ot kapj. A com portnak természetesen engedélyezve kell lennie, hogy működjön az áramkör. Ellenőrizd a -1.5V -ot az U1 -es 3/5 -ös lábán, hogy az R6 7-es lábon jó legyen a -3.2V. Egyébként kapcsold a PC-hez és futtasd le a "TEST" funkciót a Suunto software-en, hogy lást felismeri-e az interface-t. Nekem itt volt némi gondom, lehet hogy meg kell változtatni a COM port késleltesését (COM delay) 50-re és többször is próbálkozni, amíg felismeri az interface-t.

Eredeti angol:
There isn't much to go wrong here. Test the power supply to see you get a reasonable +/- supply, but don't expect to get exactly +/-9v. Remember the com port needs to be active to drive the circuit. Check for -1.5v at pins 3/5 on U1 as the reference and adjust R6 to get -3.2v output on pin 7. Otherwise connect to your PC and run the "TEST" option in the Suunto software to detect whether the interface is recognised. I have had some problems here - you may need to increase the COM delay to 50 and try several times to get the interface recognised.

Az áramkör megépítése

Az áramkör egy oldalas NYÁK lapra készült, jól illeszkedik a kicsi Maplins tokba. Ehez a prototípushoz még kézzel rajzoltam meg a NYÁK vonalát, de a itt lejjebb már a computeres változatot láthatod. 

Ha nem akarsz vesződni a NYÁK lap előállításával, itt a paneles változat. Ezt Martin Adams építette, Martin - te jössz!

 

A NYÁK lap képe a rezezett oldal felöli nézet (az alkatrészek a másik oldalon vannak). Jegyezd meg, a Vyper kommunikációs csatlakozó a rezezett oldalra van szerelve, így oldható meg, hogy a kapcsolat a Vyper-rel a doboz tetején történjen meg.

A fizikai megvalósítás

Komolyan mondom, az elektronika könnyű, az igazi gondok akkor kezdődnek amikor a Vyper rögzítését és csatlakozását kellene erősen és megbízhatóan megvalósítani. Ez az a rész, ahol jó sok kézi farigcsálásra lesz szükség ahoz, hogy a doboz megfeleljen minden kívánalmunknak. Martin talált egy jól működő csatlakozót - leellenőrzöm és a leírását csatolom majd ehez az oldalhoz is.

Készítettem néhány mérést és találtam egy 5 tűs Molex csatlakozót aminek megfelelő volt a szélessége, szorosan illeszkedett a a Vyperhez és a 2-4 tű csaknem tökéletes pozicióban volt a jó kapcsolódáshoz. Reszeltem egy kis bevágást a központi stiftnek, és eltávolítottam a felesleges tűket - végül elkészült ez a modell. Nem valami elegáns, de egyszerű és működik !

A hatoldalú távtartó megfelelő helyre szerelve stabilan megtartja a Vyper házát (sajnos csak a gumi tok levétele után).

 

A Software

Ugorj el a Suunto weblapjára, onnan le tudod tölteni a legújabb Dive Manager software-t . Windows 9x és Windows 2000 alatt minden gond nélkül működik.