FONTOS !
Ez a Felhasználó kézikönyv a computerhez adott nem túl jófajta fénymásolat bescannelése és karakter felismerőn átengedése útján készült. Próbáltam kijavítgatni, de hibák előfordulhatnak így is. Ha valami nem tiszta, nézd meg az eredetit.

1 ISMERKEDÉS

1.1 Funkciók
A VYPER többfunkciós búvár computer alkalmas levegős, nitroxos és szabadtüdős merülésekhez. Három fő üzemmódja van: IDŐ/KÉSZENLÉT, FELSZÍNI, és MERÜLÉS. Ezen belül még három üzemmód: MEMÓRIA, SZIMULÁCIÓ, BEÁLLÍTÁS és ezek almenüi (kb. 15db) Ezek között szabadon választhatsz a nyomógombok segítségével. Az üzemmód indikátor a kijelző bal oldalán, a szöveges kijelzés az alján mindig tájékoztat a kiválasztott üzemmódról. Szabadon választhatsz a hagyományos sűrített levegős, nitroxos merülés között, illetve használhatod mélységmérőként. (Ekkor csak mélységet és időt mér) Az IDŐ az elsődleges kijelzés a VYPER-en. Minden üzemmódból ehhez vált vissza, ha k6.5 percig nem nyomod meg valamelyik gombot (Kivéve a MERÜLÉS és SZIMULÁCIO üzemmód) Két óra elteltével kikapcsol, de bármikor aktiválhatod a kijelzést a PLAN vagy a TIME gombokkal. Amikor merülsz, az idő és dátum tárolódik a merülési naplóban. (Ezért fontos ellenőrizni a helyes idő és dátum beállítást ha másik időzónába utazol)

1.2 Nyomógombok
A VYPER három nyomógombja közül a MODE a legfontosabb, ez a rendszer kulcsa. A két másik
gomb segítségével (PLAN és TIME) váltogathatsz a menüpontok között. A gombokkal vezérelheted a VYPER-t, az alábbiak szerint:
MODE gomb:
- aktiválja a VYPER-t
- FELSZÍNI üzemmódból belép valamelyik menübe
- kiválaszt, elfogad, kilép egy menüből (rövid nyomásra) - azonnal kilép egy menüből (hosszú nyomás)
- világítás bekapcsolása (a felszínen 2 mp, merülésnél 1 mp után)
PLAN gomb:
- aktiválja az IDŐ kijelzést (készenléti üzemmódból)
- aktiválja a MERÜLÉS TERVEZÉS-t a FELSZÍNI üzemmódban - merülés alatt speciális jelet tesz a profil memóriába
- felfelé léptet a menük között
TIME gomb:
- aktiválja az IDŐ kijelzést (készenléti üzemmódból) - lefelé léptet a menük között
A VYPER-t tehát a MODE gombbal vezérelheted (üzemmód választás, bekapcsolás, háttérvilágítás, választás, elfogadás, kilépés), és a PLAN (fel) és TIME (le) gombokkal léptethetsz az értékek, és az almenük között.
-Aktiválás nyomd meg a MODE gombot vagy merítsd a VYPER-t vízbe 5 másodpercre -Merülés tervezés MERÜLÉS MÓD-ban nyomd meg a PLAN gombot
-Menük A MODE gombbal választhatod ki a megfelelőt -Háttérvilágítás tartsd lenyomva a MODE gombot legalább 2 másodpercre

1.3 Vízérzékelők
Vízbe merítve a VYPER automatikusan MERÜLÉS üzemmódba kerül. A vízérzékelő-adatátvitel csatlakozó és a mélységérzékelő a computer-ház hátsó felén található.
Ha ez a vízérzékelő és az előlapon található nyomógombok vízbe merülnek, a kijelzőn megjelenik az AC felirat. Ez látható, amíg újra szárazra kerül a VYPER, vagy merülés üzemmódba nem lép.
A vízérzékelők szennyezettsége megnehezíti az automatikus bekapcsolódást, ezért mindig tartsd tisztán az érzékelőket és a nyomógombokat. Ha a vízérzékelés (AC kijelzés) vagy a MERÜLÉS üzemmód aktív, ennek oka lehet a láthatatlan szennyeződés, amely nem kívánt elektromos fogyasztást is okoz. Ezért a merülési nap végén feltétlenül mosd el a VYPER-t friss vízzel, esetleg enyhe tisztítószerrel. Esetenként szükséges lehet a védőburkolat eltávolítása is a mosás előtt.

2 MERÜLÉS

Ebben a részben megtalálod a VYPER kezelésének leírását és a kijelzések értelmezését. A VYPER minden merülési szituációban a megfelelő adatokkal lát el. A VYPER merülési funkcióit a MERÜLÉS üzemmódban érheted el.

2.1 Merülés előtti teendők
2.1.1 Aktiválás és ellenőrlés
A VYPER aktiválódik, ha 0,5 méternél mélyebbre merül a vízbe. Ennek ellenére már ez előtt szükséges lehet aktiválni a MERÜLÉS üzemmódot, a következők ellenőrzésére: magasság és személyes beállítás, elem állapot kijelzés, oxigén beállítás stb... Nyomd meg a MODE gombot az aktiváláshoz. Az aktíválás után a kijelzőn látnod kell az összes szegmenst. Ezután az elem állapot, a háttérvilágítás és a hangjelzés ellenőrzése következik. Végül a beállítástól függően belép levegő, nitrox vagy mérő üzemmódba.
A következőket kell ellenőrizned:
- a kijelző rendesen működik - megfelelő az elem állapota
- a magasság és személyes beállítások megfelelőek - a neked megfelelő mértékegység van beállítva
- jó hőmérsékletet és mélységet mutat (0,0 m) - a hangjelzés hallható
- a nitrox üzemmódban ezeken felül:
- a beállított oxigén százalék megfelelő
- a beállított oxigén parciális nyomás megfelelő
A VYPER ezek után kész a merülésre. Az MERÜLÉS üzemmód aktiválása illetve a merülés után 5 perccel automatikusan IDŐ kijelzésre vált. (Az elemeket kímélendő, hacsak nem nyomod meg valamelyik gombot vagy nem kezdesz egy újabb merülést)

2.1.2 Az elem állapot kijelzése
A VYPER egy különleges grafikus elem-állapot kijelzővel rendelkezik, mely figyelmeztet a szükséges elemcserére. Az elem-állapot kijelző mindig látható, amikor aktiválod a MERÜLÉS üzemmódot.
A háttérvilágítás pedig aktív az elem ellenőrzése közben. A következő táblázat megadja a kijelzések értelmezését:

Kijelzés
Jelentés
Ábra
BAT+4 szegmens+OK
Normál, tökéletes elem
a.
BAT+3 szegmens
Normál, gyengülő elem, vagy alacsony hőmérséklet. Ajánlott az elemcsere hideg környezetben ill. búvártúra előtt
b
LOWBAT+2 szegmens + lemerült elem jelzés
Gyenge elem. A csere ajánlott. A háttérvilágítás nem működik
c.
LOWBAT+l szegmens + QUIT kijelzés + lemerült elem jelzés
Cseréld ki az elemet!Visszatér az IDŐ kijelzéshez. Az aktiválás és a funkciók nem elérhetők
d.

Megjegyzés: Az alacsony hőmérséklet, és belső a oxidáció csökkentheti az elem feszültségét. Ha sokáig tárolod a VIPER-t alacsony hőmérsékletű helyen, akkor megjelenhet a figyelmeztető kijelzés még jó állapotú elem esetében is. Ebben az esetben ismételd meg az elem állapotának ellenőrzését, miután a VIPER felvette a környező hőmérsékletet. A többi üzemmódban a „lemerült elem" kijelzés jelenik meg, ha az elem gyenge, és a cseréje ajánlott. Ha ez a kijelzés a FELSZÍNI üzemmódban jelenik meg illetve gyenge, akkor az elem cseréje szintén ajánlott.
Megjegyzés: Lemerült elemmel nem tehetséges a háttérvilágítás aktiválása.

2.1.3 Merülés Tervezés
FELSZÍNI üzemmódból a PLAN gomb megnyomásával juthatsz a tervezés üzemmódba. Megjelenik a PLAN kijelzés és láthatod a 9m-es mélységhez tartozó NO-DECO időt.
A le és fel nyilakkal léptethetsz 3m-es mélységenként, egészen 45 méteres mélységig. A tervezés üzemmódból a MODE gombbal léphetsz vissza a FELSZÍNI üzemmódba. Figyelem: A tervezés üzemmód nem elérhető MÉRŐ üzemmódban (ilyenkor csak mérőműszerként használható), illetve Blokkolt Állapotban. Nagyobb magasság és beállított személyes érzékenység rövidíti a dekompressziós időket. Ezeket a rövidített dekompressziós időket
megtalálod a 6. fejezetben a technika adatok leírásánál. A MERÜLÉS TERVEZÉS üzemmód képes számolni á megelőző merülésekből még ki nem ürült nitrogénnel és ismételt merülésekkel, akár négy nap különbséggel a merülések között. Ezért rövidebb NO-DECO időket kapsz, mint „tiszta" szervezettel az első merülésnél.
Merülés számozás kijelzés a MERÜLÉS TERVEZÉS alatt:
Az ismétlődő merülések ugyanahhoz a merülési csoporthoz tartoznak, ha a computer „ne-repülj" időt jelez ki. Amikor a merülések közötti felszínen töltött idő kevesebb mint 5 perc, akkor egy merülésnek számolja a computer. A merülés számozás nem fog változni, a merülési idő számlálás onnan fog folytatódni ahol feljöttél a felszínre.

2.1.4 Beállítható funkciók és riasztások
A VYPER számos beállítható funkciót, mélységi és idő riasztást tartalmaz. A merülési mód, háttérvilágítás és idő beállítást a MODE-SET-SET=PREF almenüben állítható. A merülési idő és
mélységi riasztás a MODE-SET=SET-DlVE almenüben. Az ébresztő óra a MODE-SET-SET-TIME almenüben. Ezeket részletesen a 3.3-as beállítások fejezetben találhatod meg.

2.2 Sűrített levegős merülés
2.2.1 Alap merülési adatok
A computer 1,2 méter felett FELSZÍNI üzemmódban marad, csak ez alatt vált át MERÜLÉS üzemmódba. Merülés közben az alábbi adatokat láthatod a kijelzőn (Nem dekompressziós merülés esetén):
- az aktuális mélységet méterben
- a magassági szint beállított értékét (A0, A1 vagy AZ)
- a személyes érzékenység beállított értékét (P0, P1, vagy P2)
- a merülés alatt elért maximális mélységet méterben, MAX jelöléssel - az aktuális hőmérsékletet a bal alsósarokban, Celsius fokban
- az eltelt merülési időt, a jobb alsó sarokban, DIVE. TIME. kijelzéssel
- a hátralévő időt a merülés dekompresszióssá válásáig, NO DEC TIME: kijelzéssel
- a TIME gomb megnyomásával a merülési idő helyett az aktuális időt láthatod, TIME . kijelzéssel Megjegyzés: Az aktuális idő kijelzése automatikusan visszavált a merülési idő kijelzésére a következő merülésnél

2.2.2 Merülési profit megjelölése
Lehetőséged van a merülésed alatt jelöléseket tenni a merülési profilodhoz. Ezek a jelek villognak, amikor a felszínen visszanézed a merülési profilodat a kijelzőn vagy PC-re áttöltve az adataidat, a monitoron. Ilyen jelölést a merülés alatt a PLAN gomb megnyomásával tehetsz.

2.2.3 Hátralévő fenékidő
A merülés dekompresszióssá válásáig eltelt időt nem csak számokkal, hanem a grafikus kijelzéssel is láthatod. Ez a kijelző bal oldalán, a CBT feliratnál látható. Amikor a NO-DECO időd lecsökken 200 perc alá (tehát ennyi idő múlva válik dekompresszióssá a merülésed), akkor megjelenik az első grafikus szegmens. Ahogy nő a szervezetedben az elnyelt nitrogén mennyisége, úgy egyre több és több szegmens válik láthatóvá. A színekkel jelölt zónák jelentése:
Zöld zóna: A SUUNTO azt ajánlja, hogy merüléseid alatt maradj a zöld zónában, a biztonságod érdekében. Ahogy csökken a dekompressziós merülésig a hátralévő időd 100-80-60-SO-40-30-20 percre, úgy jelenennek meg egyenként a szegmensek.
Sárga zóna: A merülésed 5-10 percen belül dekompresszióssá válik. Ajánlott elkezdeni az emelkedést a felszínre.
Piros zóna: A merülésed már dekompresszióssá vált. (A dekompressziós merülés kijelzéseit lásd a 2.2.6.-os fejezetben)

2.2.4 Biztonsági megállás
Két különböző tipusa van a VIPER által kijelzett biztonsági megállóknak. Az ajánlott és a kötelező. Mindkét esetben megjelenik a STOP kijelzés. Ennek jelentései a következők lehetnek:
Ajánlott megálló 3 percre a merülés végén 3 és 6 méteres mélység között
Kötelező megálló 6 méter alatt
A kötelező megálló esetén a CEILING kijelzés is megjelenik a STOP mellett.
A SUUNTO nyomatékosan ajánlja, hogy minden merülés végén állj meg 3 és 6 méter között 3 percre. Ezt jelzi a STOP kijelzés, és a középső ablakban a visszaszámlálás 3 perctől. Ennek lejártakor már biztonságban a felszínre emelkedhetsz. Amikor folyamatosan túlléped a maximális emelkedési sebességet, akkor a computer nyomatékosan ajánl egy meghosszabbított kötelező megállót 3 és 6 méter között. Ebben az esetben is megjelenik a ,STOP felirat, majd amikor eléred a 3-b méteres zónát, megjelenik a CEILING kijelzés, jelezve a megállás helyét, és szükségességét.
Addig kell várnod, amíg ez a kötelező biztonsági megállókijelzés eltűnik. Ez a kötelező biztonsági megálló mindig tartalmazza a 3 perces ajánlott megállót is. Az ideje függ az engedélyezett emelkedési sebesség túllépésének súlyosságától. Nem szabad 3 méternél magasabbra emelkedned, kötelező biztonsági megálló kijelzéssel. Ellenkező esetben lefelé mutató nyíl fog megjelenni, és figyelmeztető hangjelzés hallható. Ekkor azonnal vissza kell süllyedned a megfelelő (kijelzett) mélységre. Amennyiben korrigálod a szituációt, a merülés alatt, nem kell számolnod későbbi hatásokkal a szövet kalkulációknál. Ha továbbra is megszeged a kötelező megállást, akkor a szövet kalkuláció rövidebb NO-DECO idejű merüléseket engedélyez a következő merülésekre. Ebben az esetben ajánlott meghosszabbított felszíni időt tartani a következő merülés előtt.

2.2.5 Emelkedési sebesség kijelzés
Az emelkedési sebességet a kijelző jobb oldalán lévő szegmensek jelzik, az alábbiak alapján:

Emelkedési sebesség kijelzés
Emelkedési sebesség értéke
nincs kijelzés
kisebb mint 4 m/perc
egy szegmens
-6 m/perc
két szegmens
-8 m/perc
három szegmens
8-10 m/perc
négy szegmens
10-12 m/perc
négy szegmens, SLOW és S7OP kijelzés, villogó mélységkijelzés, hangjelzés
12 m/perc felett, vagy folyamatosan 10 m/ perc felett

Amikor a maximálisan megengedett emelkedési sebességet túlléped, megjelenik az ötödik, a .SLOW szegmens és a STOP kijelzés. Ezzel egy időben a mélység kijelzés is villog, jelezve a maximális emelkedési sebesség folyamatos túllépését. HA a SLOW és STOP kijelzés megjelenik, azonnal csökkentened kell az emelkedési sebességedet. Amikor eléred a 3-6 méteres mélységet, hajts végre a computer által előírt kötelező megállót. (STOP és CEILING kijelzés két szembemutató nyíl, a középső ablakban a megálló ideje percben)
Figyelem! Soha ne lépd túl a megengedett emelkedési sebességet. Ez megnöveli a baleset kockázatát. Mindig hajtsd végre a kötelező biztonsági megállót, ha túllépted a megengedett feljöveteli sebességet. Ha ezt nem teszed meg, pontatlan lehet a következő merülés számolása.

2.2.6 Dekompressziós merülés
Amikor a kijelzőn a NO DEC TIME idő nullára csökken, a merülésed dekompressziósá válik, és emelkedés közben be kell iktatnod egy vagy több megállót. A NO DEC TIME kijelzést felváltja az ASC TIME. A maximális mélységet felváltja a CEILING és az aktuális mélység mellett megjelenik egy felfelé mutató nyíl.
Figyelem! A SUUNTO nem ajánlja a dekompressziós merüléseket, mert ez megnöveli a dekompressziós balesetek kockázatát.
Mégis, ha akár gondatlanságból, akár vészhelyzet miatt dekompresszióssá válna a merülésed, a VYPER ellát a megfelelő dekompressziós információkkal. Nem köt fix dekompressziós szintekhez, hanem folyamatosan számolva megengedi a folyamatos dekompressziót.
A megjelenő ASC TIME (feljöveteli idő) a következőket tartalmazza:
- emelkedés ideje a zsilipelési szintig (10 m/perc emelkedési sebességgel) - a zsilipelés idejét
- az ajánlott biztonsági megálló idejét - emelkedés idejét a felszínig

A zsilipelési szint, zóna, zsilipelési fenék. zsilipelési tartomány:
A dekompressziós merülésekhez fontos megértened ezek fogalmát!

A szint, az a megálló ahová emelkedned kell. (Ha több megállót kell beiktatnod, az több szintet jelent) Minden zsilipelést a szinten vagy alatta kell végrehajtanod.
A sáv, az optimális tartomány ahol a zsilipelést elvégezheted. Ez a szint, és alatta az 1,8 méterig terjedő tartomány. Pl. a 3 méteres szint (megálló), 3 métertől 5,8 méterig terjedő dekompressziós sávot jelenti.
A zsilipelési fenék az a legmélyebb mélység ahol a VYPER már számolja a zsilipelést
A zsilipelési tartomány a zsilipelési fenéktől a szintig terjedő tartomány.
A zsilipelési szint a merülési profilodtól Függ. Amikor éppen dekompressziósá válik a merülésed, a zsilipelési szint először kis mélységű lesz (3-6 m). Ahogy több időt töltesz el nagyobb mélységben, az első dekompressziós szint mélyebbre csúszik, és akár több megálló is szükséges a felszínre jövetelhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy jelentősen megnő az feljöveteli időd (ASC TIME ). Amikor a vízfelszín hullámos, nagyon nehéz a megfelelő szintet tartani a felszínhez közel. Ilyen esetben inkább mélyebben zsilipeljél (4 méter alatt), de semmiképp ne emelkedj a zsilipelési szint felé.
Figyelem! Ha mélyebben zsilipelsz ez több ideig tart, és több levegő szükséges hozzá !

Kijelzés a zsilipelési fenék alatt:
A villogó ASC TIME (Feljöveteli idő), és a felfelé mutató nyíl jelzi, hogy a merülésed dekompresszióssá vált, és el kell kezdened az emelkedést. A zsilipelési szintet (CEILING) méterben látod a jobb felsó sarokban , a feljöveteli időt (ASC TIME) percben megadva a középső ablak jobb oldalán. Ha tovább maradsz a mélyben, lefelé tolódik a dekompressziós szint, és nő a feljöveteli idő.
Kijelzés a zsilipelési fenék felett:
Amikor a zsilipelési fenék fölé érsz (Már benne vagy a zsilipelési tartományban), megáll az ASC TIME (feljöveteli idő) villogása, és eltűnik a felfelé mutató nyil. Elkezdődik a zsilipelésed, de ez nagyon lassú lesz. Ezért mielőbb emelkedj a zsilipelési sávba.

Kielzés a zsilipelési sávban:
Amikor eléred a zsilipelési sávot, két szembemutató nyíl jelenik meg. Ne emelkedj magasabbra! Ebben a sávban lesz a leggyorsabb a zsilipelésed. (Ez alatt lassabb lesz, e fölött dekompressziós balesetet szenvedsz) A zsilipelésed alatt az ASC TIME (Feljöveteli idő) fokozatosan csökken, egészen nulláig. Amikor a következő zsilipelési szintet kijelzi (ha van), akkor emelkedned kell, amíg eléred ezt az új szintet. Csak akkor emelkedhetsz a felszínre, amikor a STOP (Biztonsági megálló) kijelzés nulla lesz, és megjelenik a NO DEC TIME kijelzés, és eltűnik a CEILING (Zsilipelési szint) kijelzés is.

Kielzés a zsilipelési szint felett:
Ha a szint fölé emelkedsz, megjelenik egy lefelé mutató nyíl, és figyelmeztető sípolást hallasz. A középső ablakban pedig megjelenik az „Err" jelzés, figyelmeztetve arra, hogy 3 percen belül vissza kell süllyedned a helyes zsilipelési szintre. Ekkor azonnal süllyedned kell! Ha ezt nem teszed meg (nem zsilipelsz), három perc múltán a VYPER állandó ERROR MODE,-ba (Blokkolt állapot-ba) lép. Ekkor legalább 48 óráig nem merülhetsz. (lásd később)

2.3 NITROX-os merülés
2.3.1 Merülés előtt
A VYPER-t nem csak hagyományos sűrített levegős merülésekhez használhatod (AIR MODE), hanem NITROX-os merülésekhez is (Ha NITROX-os merülést tanultál és ilyen merülést tervezel, akkor állítsd a VYPER-t állandó NITROX mód-ba. Lásd később)
Amennyiben NITROX mód-ba állítottad a VYPER-t, akkor gondoskodj arról, hogy a palackodban lévő Oxigén százalék MINDIG legyen beállítva a computeredbe. Ez és a szintén beadott Oxigén parciális nyomás biztosítja a pontos és megfelelő számításokat. (biztosítva a hosszabb NO-DECO időket) Alap NITROX beállítások:
A NITROX mód-ban amikor az Oxigén 21%-ra van beállítva, a VYPER úgy viselkedik mint egy hagyományos sűrített levegős computer. Az Oxigén arányát 22-50%-ig tudod beállítani.
Figyelem! A VYPER automatikusan visszaáll 21%-os Oxigén beállításra, amikor egy új merülési sorozat kezdődik, hacsak nem állítasz be más értéket az utolsó két órában. Ha levegős merüléshez álitod be (21%), akkor megtartja ezt a beállítást.
Ha tehát új értéket állítasz be és két órán belül nem kezded el az új merülési sorozatot visszaáll az alap beállításra. A Oxigén max. parciális nyomásának alapértéke 1,4 bar. Ezt 1,2-1,6 bar között állíthatod.

2.3.2 Oxigén kijelzés
Ha NITROX mód-ba állítottad a VYPER-t, akkor a következő információkat láthatod az aktiválás után:
- a beállított oxigén százalék értékét (O2%) a középső ablak bal oldalán - a beállított max. parciális nyomást (PO2) a jobb felső sarokban
- a maximálisan engedélyezett mélységet (oxigén és parciális nyomás alapján)
- az aktuális oxigén mérgezés „értékét" grafikus szegmensekkel a kijelző bal oldalán (OLF)
MERÜLÉS üzemmód-ban láthatod a beállított oxigén százalékot (01%), és az oxigén mérgezés értékét. Merülés alatta max. mélység helyett az oxigén parciális nyomását láthatod ha az érték nagyobb mint 1,4 bar vagy nagyobb mint a beállított érték. Ekkor hangjelzést is ad a VYPER. A NITROX-os merülés közben a TIME gombot megnyomva egy másik kijelzést láthatsz, mely a következő információkkal szolgál:
- az aktuális időt a jobb alsó sarokban
- az „felhasznált" fenékidőt grafikus szegmensekkel (CBT) A zsilipelés megkezdéséig)
- a maximális elért mélységet
Öt másodperc múlva a kijelzés visszaáll az eredetire.

2.3.3 Oxigén határérték túllépés
A NITROX üzemmódban a VYPER nyomon követi, a búvár mennyire van kitéve az oxigén mérgezésnek. Ezeket a számitásokat mint teljesen elkülönített funkciókat kezeli. A VYPER két külön oxigén mérgezés számítási eljárásból számítja ki az oxigén határérték túllépést (OLF). Az egyik az központi idegrendszer mérgezés (CNS), a másik az oxigén tűrési egység (OTU). Mindkét számítási eljárásnál a maximálisan elviselhető érték a 100%.
A I1 db grafikus szegmens mindegyike 1O%-ot jelent. Amikor az OTU (oxigén tűrési egység) eléri az OLF (központi idegrendszer mérgezés) értékét, a legalsó grafikus szegmens elkezd villogni. Az OLF (oxigén határérték túllépés) számításának alapját az eredeti leírás 6.1-es fejezetének adatai adják.

2.4 Mérő üzemmód
A MÉRŐ üzemmód-ban a VYPER-t TRIMIX-es és egyéb kevert gázos merülésekhez használhatod. Ha jártas vagy ilyen merülésekben, és ilyeneket tervezel akkor feltétlenül ajánlott, hogy a VYPERT MÉRŐ üzemmód-ba kapcsold. Ez az üzemmód ajánlott a szabadtüdős merüléseknél, mélységméréseknél is. Ebben az üzemmódban az aktiváláskor a GAUGE kijelzés jelenik meg.
Merülés alatt a következő kijelzéseket láthatod: - aktuális mélység
- elért maximális mélység - merülési idő
- időt
- hőmérsékletet
- emelkedési sebességet
Figyelem! Merülés után a repülési tilalom ideje mindig 48 órára állítódik. Ez alatt nem változtathatsz MERÜLÉSI üzemmódok-at !

2.5 A Felszínen
2.5.1 Felszíni szünet
1,2 méter felett a merülés kijelzést felváltja a felszíni kijelzés, mely a következőket mutatja:
- az elért maximális mélységet - az aktuális mélységet
- „repülési tilalom" kijelzést (NO) - a beállított magassági tartományt
- a beállított személyes érzékenységet - „merülés figyelmeztetés" kijelzést
-STOP kijelzést 5 percre, ha megszegted a kötelező megállót - Er kijelzést ha megszegted a zsilipelési utasításokat
- az aktuális h'ómérsékletet - a merülés idejét percben
Ha megnyomod a TIME gombot egyszer vagy kétszer: - az aktuális időt a merülési idő helyett
- a felszíni időt
a repülési tilalom idejét
Ha NITROX módban van a VYPER, akkor még a következőket: - a beállított oxigén százalékot
- az aktuális oxigén „mérgezés" mértékét szegmensekkel

2.5.2 Merülés számozás
A VYPER merülési csoportokat és ezen belül merüléseket tart nyilván. Ugyanazon a merülési csoporthoz tartoznak azok a merülések, melyek között a „Ne repülj" kijelzés nem tűnt el. (A szervezetedben még volt oldott nitrogén) Minden merülési csoporton belül az első merülés száma lesz 1-es a másodiké 2-es, és így tovább. Ha a felszínre érés után 5 percen belül újra merülsz, akkor ez egy merülésnek számít. A felszíni kijelzés helyett ismét a merülés kijelzést láthatod, és a merülési idő számlálása ott folytatódik, ahol a felszínre értél.

2.5.3 Repülés a merülés után
A repülési tilalom idejét a középső ablakban láthatod, a repülő szimbólum mellett. Ez alatt az idő alatt nem csak a repülést, hanem a magas hegyeken való átutazást is kerülnöd kell.
Figyelem'. A repülőgép szimbólum nem látható a VYPER készenléti (STAND-BY) állapotában. Ezért repülés előtt mindenképpen aktiváld a VYPER-t és ellenőrizd az estleges kijelzést.
A repülési tilalom ideje (tulajdonképpen a maradék nitrogén kiürülés ideje legkevesebb 12 óra. Amennyiben a VYPER blokkolt állapotba (Error Mode) került illetve MÉRŐ üzemmód (GAUGE) után ez az idő 48 óra. Ne feledd, a repülés és magas hegyen utazás megnöveli a dekompressziós betegség kialakulásának esélyét, még akkor is, ha a merülést egyébként szabályosan kizsilipelve fejezted be.

2.6 Hallható és látható figyelmeztető jelzések
Egy rövid sípolás: A VYPER-t aktiváltad vagy amikor automatikusan visszatér IDŐ KIJELZÉS üzemmódba
Három rövid sípolás: A merülés dekompresszióssá vált. Megjelenik egy felfelé mutató nyíl és a villogó ASC TIME (feljöveteli idő)
Folyamatos sípolás: Amikor túlléped az ajánlott maximális emelkedési sebességet (10 m/perc), megjelenik a villogó SLOW és STOP kijelzés. Amikor a kötelező biztonsági megállót elmulasztod, megjelenik egy lefelé mutatónyíl. Amikor a zsilipelési szint fölé emelkedsz megjelenik az Ei kijelzés és egy lefelé mutató nyíl. Ekkor azonnal süllyedned kell a zsilipelési szintre. Ha ezt nem teszed meg 3 percen belül, akkor a VYPER blokkolt állapotba (ERROR MODE) kerül.
Beállíthatók figyelmeztető jelzések az aktuális idő, merülési idő, maximális mélység figyelésére.
Az aktuális idő túllépésekor: Megjelenik az aktuális idö, és folyamatosan sípol 24 másodpercig vagy amíg egy gombot megnyomsz f la nem nyomsz meg egyet sem, az aktuális idő 1 percig fog villogni.
A merülési idő túllépésekor: Folyamatos sípolás 24 másodpercig vagy amíg egy gombot megnyomsz. A merülési idő villog egy percig, hacsak meg nem nyomsz egy gombot.
A mélységi határ túllépésekor: Folyamatos sípolás 24 másodpercig vagy amíg egy gombot megnyomsz. A merülési mélység kijelzés addig villog, amíg az aktuális mélység túllépi a beállítottat. Oxigén figyelmeztetések NITROX üzemmódban:
Három dupla sípolás: Amikor az OLF (oxigén határérték túllépés) grafikus szegmensek elérik a 80%-ot. (A 80%-on túli grafikus szegmensek villognak) Amikor az OLF eléri a 100%-ot. Villogás abbamarad amikor az OLF túlterhelés abbamarad. Ekkor az oxigén parciális nyomása kevesebb mint 0,5 bar.
Folyamatos sípolás 3 percig: Amikor túlléped a beállított oxigén parciális nyomást. A maximális mélység kijelzést felváltja a villogó aktuális oxigén parciális nyomás kijelzése. Azonnal emelkedned kell, amíg a parciális nyomás a megfelelő értékre csökken.

2.7 Nagy magasságú merülés és személyes érzékenység
A VYPER-en beállítással szigoríthatod a zsilipelést számító matematikai modellt, illetve hozzáállíthatod a nagy magasságú merülésekhez.

2.7.1 Magassági szint beállítás
Amikor a VYPER-en a merülésednek megfelelő magassági szintet beállítod, az alábbi táblázatból kell kiválasztanod a megfelelő magassági tartományt. A nagyobb magassági tartományokban szigorodik a zsilipelést számító matematikai modell az eredeti leírás 6.1-es táblázata alapján. A beállítást lásd később.
A beállítható tartományok a következők:

Magassági szint
Kijelzett szimbólum
Magassági tartomány
AO
tenger
0-300m
A1
egy hegy
300-1500m
A2
több hegy
1500-3000m

Ha nagyobb magasságba utazol, a szervezetedben ideiglenesen megváltozik az oldott nitrogén aránya a magasságnak megfelelően. Ajánlott, hogy legalább három órát válj a merüléssel az adott magassági szinten. Ez biztosítja a szervezeted nitrogén egyensúlyának beállását az adott szinthez.

2.7.2 Személyes érzékenység
Néhány faktor megnöveli a dekompressziós baleset bekövetkezésének esélyét. Ezek egyénenként, és akár napról napra is változhatnak. Ezért ha szükséges, három fokozatban állíthatod a személyes érzékenységet, és így szigoríthatod a zsilipelést számító matematikai modellt.
A következő tényezők növelhetik a dekompressziós baleset bekövetkezésének valószínűségét: - hideg víz
- rossz fizikai vagy szellemi állapot - ismételt merülések
- fáradtság
- kiszáradás
- megelőző dekompressziós baleset
A személyes érzékenység beállított értékét a búvár szimbólum és a mellette megjelenő jelből láthatod. (PO=búvár, P1=búvár+, P2=búvár++) Ideális kondíció esetén maradj az alap beállításnál, ez a P0. Ha a feltételek nehezebbek vagy néhány az előbb említett tényező megnövelheti a dekompressziós baleset bekövetkezésének valószínűségét, akkor válaszd a P1-et, vagy a még szigorúbb P2-t. A szigorítás megrövidíti a NO-DECO időket. Ezeket az eredeti leírás 6.1-es fejezetében láthatod.

Beállított d
Kijelzett szimbólum
Kondíció
Választott modell
PO
búvár
ideális
alap
P1
búvár és egy + jel
néhány, az említett tényezőkből
szigorúbb
P2
búvár és két + jel
számos tényező az em lítettekből
-

2.8 Blokkolt állapot
A VYPER figyelmeztető jelzéseket ad számodra bizonyos helyzetekben, hogy elkerülhesd a dekompressziós balesetet. Ha nem reagálsz megfelelően ezekre a jelzésekre, a VYPER blokkolt állapotba (ERROR MODE) kerül, jelezve hogy nagymértékben megnőtt a dekompressziós baleset esélye. Amennyiben ésszerűen használod a computert, sohasem hagyod, hogy blokkolt állapotba kerüljön.
_Kihagyott dekompresszió
Amikor több mint három percre a kijelölt zsilipelési szint fölé emelkedsz, a VYPER „blokkolt állapotba" (ERROR MODE) kerül. Ezalatt a három perc alatt az "Er" kijelzés és hangjelzés figyelmeztet a kihagyott zsilipelésre. Ezt három percen belül korrigálhatod, ha visszasüllyedsz a megfelelő zsilipelési szintre. Ekkor normálisan tovább működik a computer. Amennyiben ezt nem teszed meg 3 percen belül, a VYPER „blokkolt állapotba" kerül. Ha ez megtörténik, akkor a VYPER nem mutatja tovább a NO-DECO időt illetve az felemelkedési időt . Csak az állandó Er kijelzést láthatod a középső ablakban. A többi kijelző funkció továbbra is működik, és eltát információkkal az emelkedéshez. Azonnal emelkedned kell 3-6 méterre és addig kell maradnod amíg a levegőd tart. Amikor eléred a felszínt, minimum 48 óráig nem merülhetsz. A kijelző ezalatt állandóan az Er kijelzés látható, és nem használhatod a MERÜLÉS TERVEZÉS üzemmódot sem.

3 MENŰ FUNKCIÓK
A főmenüben három almenü közül választhatsz:
- Memória
- Merülés tervezés - Beállítás
A menü funkciók aktiválása:
1.
) Nyomd meg a MODE gombot MERÜLÉS üzemmódban
2.) A TIME vagy PLAN gombokkal választhatsz az almenük között (Le és Föl)
3.) Nyomd meg a MODE gombot a kívánt almenünél
4.) A megjelenő almenük között ismét a TIME és PLAN gombokkal léptethetsz
5.) A kívánt almenüt ismét a MODE gombbal választhatod ki
6.) A kiválasztott almenütől függően most megnézheted a memóriát, merülést tervezhetsz, vagy beállíthatsz valamit.
Amennyiben egyetlen gombot sem nyomsz meg 5 percig, a VYPER sípol egyet és visszatér az IDŐ kijelzéséhez. A merülés tervezésnél a megfelelő idő 60 perc. Amennyiben a MODE gombot egy másodpercnél tovább tartod lenyomva, azonnal kilépsz az almenükből, és visszatérsz a merülés üzemmódba.
Az elérhető almenük listája:
1. MEMÓRIA
1. Merülési napló és merülési profil (I LOGBOOK)
2. Merülési történet (2 HISTORY)
3. Adatátvitel számítógépre (3 TR-PC)
2. MERÜLÉS TERVEZÉS
1. Merülés szimulátor (1 SIM DIVE)
2. Merülés tervezés szimulátor (2 SIMPLAN)
3. BEÁLLÍTÁSOK
1. Merülési paraméterek (l SET DIVE)
1/1.Magassági szint és személyes érzékenység (I Adj MODE)
1./2.Merülési idő riasztás beállítás (2 d ALARM)
1./3.Max. mélység riasztás beállítás (3 MAX DPHT)
1./4.Oxigén százalék beállítás (4 NITROX)
2. Idő (2 .SET TIME)
2./1.Ídő beállítás (I Adj TIME)
2.I2.
Dátum beállítás (2 Adj DATE)
2./3.Ébresztés beállítás (3 T ALARM)
3. Egyéni beállítások
3./1. Háttérvilágítás ideje 1I LIGHT)
3./2. Merülési típus (2 MODEL)
Figyelem! Merülés után 5 percig a menük nem elérhetők!

3.1 Memória és adatátvitel (I MEMORY)
A memória menüpont tartalmazza a merülési naplót, a merülési profilt, a merülési történetet, és az adatátvitelt a számítógépre.

3.1.1 Merülési napló és merülési profil (I LOGBOOK)
A VYPER kifinomult nagy kapacitású memóriája merülési naplót és merülési profilt képes eltárolni, ZO másodperces bontásokban. Az ennél rövidebb merüléseket a VYPER nem tárolja. Az rögzítési intervallum változtatható 10, 30, 60 másodpercre számítógépes interface és az erre szolgáló program segítségével. Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be. MODE -1 MEMORY - I LOGBOOK Minden merülésről négy „lapot" találhatsz a memóriában. A Le-Föl gombokkal választhatsz a merülési naplóban az I-es II-es III-as és IV.-es lap között.A legutolsó merülés adatait láthatod elsőként. A következő információkat láthatod ezen a négy lapon:
I. lap:
-A merülés száma a merülési csoporton belül -Merülés kezdetének ideje és dátuma
lI. lap:
-A merülés száma a merülési csoporton belül -Maximális mélység
-Teljes merülési idő -Hőmérséklet a max. mélységen
-Magassági szint (nem látható MÉRŐ üzemmódban) -Személyes érzékenység (nem látható MERŐ üzemmódban) -SLOW kijelzés, ha túllépted a megengedett emelkedési sebességet -STOP kijelzés, ha a kötelező biztonsági megállót elmulasztottad -ASC TIME kijelzés, ha a merülés dekompressziós volt
-Merülési figyelmeztető jel, ha a merülés kezdetekor is látható volt ez a jel -Lefelé mutató nyíl, ha zsilipelés közben a kijelölt szint fölé emelkedtél -Oxigén százalék (csak NITROX módban)
-Maximális oxigén határérték túllépés értéke a merülés alatt (csak NITROX módban)
III. lap:
-A merülés száma a merülési csoporton belül -Átlagos merülési mélység
-Felszínen eltöltött idő a merülés előtt
IV.lap: -A merülés száma a merülési csoporton belül
-Automatikusan léptető merülés protil, amely a következőket tartalmazza: -Villogó merülési napló szimbólum, amikor megnyomtad a PLAN gombot a merülési profil megjelöléséhez
-Villogó SLOW kijelzés, ahol a merülés alatt túllépted a megengedett emelkedési sebességet
-Villogó ASC TIME kijelzés, ott ahol a merülésed dekompresszióssá vált
A MODE gomb megnyomása után a Le-Föl (PLAN-TIME) gombokkal váltogathatsz a merülések közül. Kiválaszthatod a kívánt merülést, amelyre kíváncsi vagy. A MODE gomb újbóli megnyomása után a Le-Föl (PLAN-TIME) gombokkal választhatsz az I-től IV-es lapok (fentebb említett) kijelzése között. amikor egy merülést keresel csak az L-es lapot látod. Az END kijelzést a legrégebbi és a legutolsó merülés között láthatod. (Ez választja el) A VYPER memóriája az utolsó 36 óra merülési adatait képes tárolni. Ha betellik a memória, az új merüléskor a legrégebbi törlődik.A memória tartalma még akkor is megmarad ha az elemeket cseréled. (Feltételezve, hogy az előírások szerint cseréled az elemeket)

Merülési profil

Az adott merülés merülési profilja automatikusan elkezd léptetni, amint a merülési napló ÍV.-es lapjára lépsz. A merülési idő 20 másodperces intervallumokkal lép (Ezt tudod átállítani 10, 30 vagy 60 másodperces intervallumokra számítógépes interface segítségével) , és minden intervallum maximális mélységét mutatja. Bármelyik billentyűvel megszakíthatod a léptetést.
Figyelem! Azok a merülések amelyek között a repülési tilalom ideje nem csökkent nullára, azok ugyanahhoz a merülési csoporthoz tartoznak. (Lásd előbb, a merülés sorszámozásnál)

3.1.2 Merülés történet (2 HISTORY)
A merülési történet összegzi a VYPER-el végzett merüléseket. Ebbe r menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE, - 1 MEMORY 2 HISTORY A következő információkat láthatod a kijelzőn:
-A VYPER-el elért maximális mélységet -A végrehajtott merülések össz idejét órában -A végrehajtott merülések számát
A VYPER maximálisan 999 merülést és 999 óra merülési időt képes eltárolni. ezek túllépése esetén a számlálók nulláról indulnak újra.
Figyelem'. A maximális elért mélységet te is tudod nullázni a számítógépes interface és a hozzáadott software segítségével.

3.1.3 Adatátvitel számítógépre (3 TR - PC)
Az opcionális számítógép interface és software segítségével a VYPER-t csatlakoztathatod soros porton keresztül számítógéphez. A software-el oktatási és demonstrációs célból is tudsz merüléseket tervezni, eltárolni az adataidat. A számítógéppel megnézheted, és kinyomtathatod adataidat, merülési profilodat. A kommunikáció a VYPER hátfalán lévő csatlakozón keresztül történik.
A következő adatokat küldheted át a számítógépre: -Merülési profil
-Merülési idő
-Felszíni idő a merülések között -A merülés sorszáma
-Magasság és személyes érzékenység beállítási adatai
-Oxigén százalék és oxigén határérték túllépés (csak NITROX módban) -Szövet kalkulációs adatok
-Hőmérséklet a max.mélységen, a merülés kezdetén és végén -Merülés dátuma, és ideje
-További merülési információk (pl. SLOW, ASC TIME , merülés megjelölése, kihagyott biztonsági megálló)
-A computer sorszáma -Személyes információk
A számítógépen az adataidhoz egyéni kommentárokat és személyes információkat csatolhatsz. Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE - 1 MEMORY - 3T R - PC
Figyelem! Az adatátviteli módban a csatlakozó/vízérzékelő kontaktus csak az adatátvitelt végzi. Ekkor hiába merülsz, a MERÜLÉS üzemmód nem aktivizálódik automatikusan.
Amikor befejezted az adatátvitelt, nyomd meg a MODE gombot (QUIT), ezzel kl(épsz az adatátviteli módból. Ha nem nyomod meg, és öt percig nincs adatátvitel akkor a VYPER sípol egyet és visszatér az idő kijelzéséhez automatikusan.

3.2 Szimulációs mód (2 SIMUL)
A szimulációs módot használhatod arra hogy megismerd a kijelzéseket merülés előtt, demonstrációs illetve oktatási szándékkal, vagy egyszerűen csak játékból. A VYPER kétféle szimulációs móddal rendelkezik:
-Merülés szimulátor -Merülés tervezés szimulátor
A szimulációs üzemmódokban az idő négyszer gyorsabban múlik mint a valóságban (IS másodperc megfelel 1 percnek)

3.1.1. Merülés szimulátor (1 SIM DIV)
A merülés szimulátor kitűnő lehetőség arra, hogy megismerd a VYPER-t, és megtervezd a merülésedet. Ez a szimulátor lehetőséget ad arra, hogy bármilyen merülési profilt „merülj" és ezalatt ugyanazt láthasd a kijelzőn mintha valójában merülnél. Ez tartalmazza az alap merülési adatok kijelzését, valamint a hallható és látható figyelmeztető jelzéseket.
Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE - 2 SIMUL SIM DIVE

3.1.2. MERÜLÉS TERVEZÉS SZIMULÁTOR (2 SIM PLAN)
A merülés tervezés szimulátor megadja számodra az aktuálisan elérhető NODECO időket. Ebben az üzemmódban beállíthatod a kívánt felszíni időt (a két merülés között felszínen eltöltött időt) növelve az éppen aktuálisat. Előre megnézheted pl. a délelőtti merülés után, milyen NO-DECO feltételekkel merülhetsz majd délután vagy akár másnap reggel. Az aktuális felszíni időhöz (az utolsó merülés óta eltelt időhöz) a Le-Fö( (TIME-PLAN) gombokkal adhatsz plussz időt.
Figyelem! A kijelző csak az ismételt merüléseket mutatja. (Akkor beszélünk ismételt merülésekről, ha két merülés között nem csökkent nullára a repülési tilalom ideje. Tehát még van „felesleges" oldott nitrogén a véredben)
Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE: -1 SIMUL. -- 2 SIM PLAN

3.3 Beállítások (3 SET)
A beállítás üzemmód három almenüre van osztva, ahol a merüléssel és az idővel összefüggő paramétereket, valamint az egyéni beállításokat tudod beállítani.
3.3.1 Merülési paraméterek (1 SET DIVE.)
Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE - 3 SET I SET DIYE Attól függően, hogy a VYPER milyen üzemmódban van, ennek a menünek 2-4 választható opciója van. (MÉRŐ üzemmódban kettő, LEVEGŐ üzemmódban három, NITROX módban négy)
3.3.1.1 Magasság és személyes érzékenység (1 AdJMODE)
Az aktuálisan beállított magassági és személyes érzékenység beállításokat mind a merülés alatt mind a felszínen láthatod. Amennyiben szükségszerű, a merülés előtt kell beállítanod a megfelelő értékeket. A használd a magassági beállítást a korrekt magassági szint beállítására, és a személyes érzékenység beállítást a dekompressziós számítások szigorúbbá tételére.
Figyelem! A merülések után 5 percig nem állíthatod sem a magassági sem a személyes érzékenység beállításokat.
Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE - 3 SET 1 SET DIVE -- 1Adj MODE Ekkor képes vagy választani a három magassági tartomány (A0, A1, A2) és a három személyes érzékenység (P0, P1, P2) között.
Figyelem! Mindig ellenőrizd merülés előtt a magasság és a személyes érzékenység beállítást.
3.3.1.2 Merülési idő riasztás (2 d ALARM)
Ezzel a beállítási lehetősséggel megnövelheted a merülésed biztonságát. Használhatod arra, hogy pl. előre beállítva a tervezett fenékidőt, riasszon annak leteltekor.
Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE - 3.SET 1 .SET DIVE - 2 d ALARM A merülési idő riasztást 1-999 perces időtartamra állíthatod be.
3.3.1.3 Maximális mélység riasztás (3 MAX DPTH)
Ezzel a beállítással előre beállított mélységi értéknél riaszt a VYPER. Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE: -- 3 SET -- 1 SET DIVE3 MAX DPTH A mélységi riasztás gyári alapértéke 40 méter, de ezt akár ki is kapcsolhatod az egyéni beállításoknál. A mélységi riasztást 3-100 méterig állíthatod.
3.3.1.4 Nitrox Oxigén beállítás (4 nitrox)
Amennyiben NITROX üzemmódba kapcsoltál, mindenképpen meg kell adnod a palackodban lévő oxigén százalékot a VYPER számára, azért hogy korrekt módon tudjon számolni a matematikai modellekkel. Itt kell beállítanod a kívánt oxigén parciális nyomást is. A VYPER ezzel a beállított értékkel számítja a maximálisan elérhető mélységet. Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE - 3 SET - I SeT DIVE - 4 NITROX Az alap oxigén százalék 21%, a parciális nyomás pedig 1,4 bar.
3.3.2 Idő (2 SET TIME)
Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE - 3 SET - 2 SET TIME Az idő beállítás három almenüt tartalmaz: ezek az idő, a dátum és az ébresztés beállítások.
3.3.2.1 Idő beállítás (1 AdJ TIME)
Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE; 3 SET - 2 SET TIME - 1 AdJ TIME Miután beléptél ebbe az almenübe, választhatsz a 12 és 24 órás kijelzési forma között, és beállíthatod a pontos időt a MODE gomb megnyomása után a Le-Föl (TIME és PLAN) gombokkal.
3.3.2.2 Dátum beállítás (2 AdJ DATE)
Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE - 3 SET 2 SET TIME - 2 AdJ DATE: Miután beléptél ebbe az almenübe, beállíthatod az évet, hónapot, és napot.
Figyelem! A hét napjait automatikusan számolja a dátumból. A dátumot 1990 január 1.-től 2089 december 31.-ig állíthatod be.
3.3.2.3 Ébresztés beállítás (3 T ALARM)
A VYPER-en beállítható a napi ébresztési idő. Amikor aktiválódik, 1 percig villog az idő szimbólum, és 24 másodpercig szól az ébresztés. Ezt bármelyik gomb megnyomásával leállíthatod. Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE - 3 SET - 2 SET TIME. - 3 T ALARM. Miután beléptél ebbe az almenübe, beállíthatod az ébresztés idejét.
3.3.3 Egyéni beállítások (3 SET PREF)
Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE. 3 .SET - 3 SET PREF. Ez a menüpont két további almenüt tartalmaz:
-Világítás (LIGHT) -Merülési model (MODEL)
3.3.3.1 Háttérvilágítás ideje
( 1 LIGHT)
Ebben a menüpontban ki és bekapcsolhatod a háttérvilágítást, és beállíthatod a bekapcsolás idejét is 5-30 másodpercig. Ebbe a menüpontba a következőképpen léphetsz be: MODE - 3 SET - 3 SET PREF - l LIGHT Miután beléptél ebbe az almenübe, beállíthatod a háttérvilágítás megkívánt idejét, és ki-be kapcsolhatod.
Back (c) 2002. Bunny